Caracteristicile lanțurilor de iarnă

Acum că iarna calendaristică a început, există regiuni în care zăpada a acoperit din plin și partea carosabilă. Sigur, în timp, autoritățile intervin și deszăpezesc, dar în cazul în care mergi pe drumuri comunale mai puțin îngrijite, sunt șanse să ai nevoie nu doar de anvelopele de iarnă, ci și de lanțuri antiderapante.

În România nu există o lege care să impună folosirea lanțurilor derapante. În schimb, există o lege cu privire la utilizarea anvelopelor de iarnă. Iar dacă te încumeți să ieși cu mașina atunci când drumul este acoperit de zăpadă, gheață sau polei, sunt șanse mari nu doar să plătești o amendă, ci și să produci un accident. Iar asta nu e deloc de dorit.

Cât despre lanțurile antiderapante, ar fi bine să le ai în portbagaj dacă plănuiești un concediu în zone în care nu ajung niciodată mașinile de deszăpezire. Chiar și pe ulița bunicii ți-ar putea fi de folos.

La ce să te uiți atunci când cumperi astfel de lanțuri. În primul rând verifică dimensiunea anvelopelor pe care le ai pentru a putea alege lanțurile potrivite. E inutil să ai lanțuri în mașină pe care nu le poți monta pe anvelope.

Cum se montează? Ăsta este unul dintre punctele pe care eu le-aș verifica după ce am văzut că am ales lanțurile potrivite pe dimensiunile roților mașinii mele. Pentru că e inutil să le am în portbagaj dacă nu știu să le montez sau, și mai rău, dacă montajul e mult prea complicat. O astfel de unealtă ar trebui să poată fi pusă și scoasă rapid.

De asemenea, verifică indicele de masă. Este o valoare care specifică gradul de rezistență al lanțurilor și ar fi de preferat să iei unele care să fie gata să susțină mașina ta plină plus vreo câteva procente în plus. Să nu te trezești în mijlocul rampei că unul dintre ele a cedat.

De asemenea, poți verifica și indicele de viteză. Cu cât acel indice e mai mare, cu atât vei putea rula mai rapid. Sigur, nu te gândi că există lanțuri pe care să le cumperi dintr-un supermarket și care să-ți permită să mergi cu mai mult de 50 km/h. Totuși, ești pe zăpada și aderența nu-i cea mai bună.

Nu în ultimul rând, aruncă un ochi și peste materialul din care sunt fabricate. Că aici sigur vei găsi diferențe mari de preț pe care n-o să le poți explica. Una e să cumperi lanțuri din mai știu eu ce aliaje care cedează la prima utilizare, și alta e să cumperi lanțuri antiderapante din oțel de calitate.

foto - pixabay