Care sunt cauzele care duc la supraîncălzirea motorului

Eu încă îmi amintesc de anii în care, pe marginea drumurilor naționale vedeam mașini cu capota ridicată de sub care ieșeau aburi. Ce se întâmpla mai exact? Motorul era supraîncălzit. Cauzele? Dintre cele mai diverse.

Primul simptom pe care îl poți simți atunci când temperatura lichidului de răcire crește va fi o lipsă ușoară a puterii motorului. Apoi, indicatorul din bord va crește până la o temperatură de peste 90-95 de grade, iar ulterior, în funcție de mașina pe care o ai, fie vei primi o alarmă, fie vei observa aburi ieșind de sub capotă.

Cauze care duc la supraîncălzirea motorului? În primul rând o defecțiune apărută la garnitura de chiulasă. Această va facilita pătrunderea aerului în sistemul de răcire și va duce la creșterea temperaturii lichidului de răcire. Apoi, poate fi o defecțiune a ventilatorului sau chiar a vasului de expansiune. Nu în ultimul rând, defectarea pompei de apă poate duce la supraîncălzirea motorului.

Ce faci când observi că motorul s-a supraîncălzit? Oprești mașina într-o zonă sigură și cât mai rapid. În cazul în care nu auzi zgomote ciudate de sub capotă, lasă motorul să funcționeze la ralanti câteva minute. E posibil ca temperatura să scadă și să se stabilizeze. Dacă totuși observi anomalii, oprește motorul, însă nu ridica imediat capota. Te poți răni grav în cazul în care există pierderi de lichid de răcire.

Dacă nu observi niciun fel de abur sau pierderi de lichide, așteaptă câteva minute. Verifică cureaua pompei de apă - dacă nu s-a rupt sau dacă este corect tensionat -, inspectează vasul de expansiune (dar fără să-i scoți capacul!) În cazul în care observi o diminuare a lichidului de răcire, poți completa cu antigel. Dar ai mare grijă să n-o faci cu motorul pornit și nici imediat după ce ai oprit mașina. Există riscul să-ți provoci arsuri. Indiferent de modul în care arată situația pe moment, încearcă să mergi imediat într-un service. O problemă de acest fel netratată poate genera costuri suplimentare mult mai mari.

Foto - pixabay - https://pixabay.com/photos/auto-repair-oil-change-oil-auto-3691962/