Până acum ți-am mai vorbit despre bateria mașinii, așa că n-o să reiau aici detaliile cu privire la ea. Dacă ești unul dintre cei care nu prea acordă atenție acestui subiect, măcar te poți proteja într-un mod ieftin și fără mari bătăi de cap.
În general, o baterie auto va da semne de îmbătrânire, dar dacă nu ești atent la ele s-ar putea să te trezești ca atunci când vrei să pornești motorul, acesta să refuze. Îți vei da seama rapid că nu e problemă mecanică, ci doar o baterie descărcată.
Iar dacă ești pe grabă sau într-o zonă izolată, toată povestea se poate termina cu mult timp pierdut și bătăi de cap. Probabil că unii care vor citi au trecut prin situația aceasta și știu cât e de frustrant.
Din acest motiv, una dintre cea mai simple soluții se numește starter auto portabil. Sau jumper auto. Funcționarea lui e foarte simplă, și ca să n-ai probleme în utilizarea lui, citește cele câteva indicațiile de funcționare și utilizare.
Pe scurt, trebuie să conectezi cablurile starterului la bornele bateriei (aici trebuie să ai grijă să pui + la + și - la - ), iar mai apoi să apeși un buton.
Într-un timp foarte scurt de operare - desigur, timpul ține de cât de performant e starterul pe care îl ai - acesta îi va oferi bateriei șocul electric necesar pentru pornirea motorului. Nu trebuie să uiți un lucru: starterul sau jumperul nu va încărca bateria. Nu acesta e rolul lui.
Cum alegi starterul potrivit pentru mașina ta? În primul rând, în funcție de motorul mașinii, acesta are nevoie de o anumită intensitate de pornire. Deci, starterul pe care îl alegi ar trebui să ofere curentul necesar pentru pornirea motorului. Apoi, poți verifica tensiunea de ieșire (bateria auto are 12V) sau simplitatea în utilizare. N-ar fi rău ca acesta să fie cât mai facil de utilizat în condiții diverse.
Prețul unui starter variază de la 2-300 de lei și ajunge și la 1.000 de lei. Știu, probabil o să spui că banii aceștia îi poți cheltui pe o baterie nouă, dar nu uita situația în care ești undeva în concediu într-un loc izolat și trebuie să chemi o mașină de asistență. În acest caz, prețul plătit pentru toată intervenția - ca să nu mai spun de timpul pierdut - s-ar putea să fie mai mare decât cel al starterului.
Foto - pixabay (https://pixabay.com/ro/photos/baterie-jump-start-cablu-starter-76568/)