Suspensiile folosite pe mașinile moderne au, printre elementele componente, două accesorii de bază: arcurile și amortizoarele. Astăzi vorbim despre amortizoare. Și nu despre cele generale, ci despre amortizoarele adaptive.
Ce sunt ele? Pe scurt, amortizoarele adaptive sunt echipate cu o tehnologie avansată menită să îmbunătățească atât confortul, cât și manevrabilitatea unei mașini.
Să-ți conduci mașina sportiv pe drumuri virajate de munte poate reprezenta o experiență interesantă, dar în același timp îți dorești ca în 95% din timp, gropile din asfalt să fie filtrate cât mai bine și tu să te bucuri de condus. Și cum se poate întâmpla asta fără un compormis prea mare? Răspunsul este dat de amortizoarele adaptive care pot modifica comportamentul dinamic al unei mașini la o simplă apasare de buton.
Marea majoritate a mașinilor sunt echipate cu suspensii standard care nu pot fi reglate în niciun fel. Asta înseamnă un mix între manevrabilitate și rafinament. Într-o mașină cu amortizoare adaptive, șoferul poate schimba caracteristicile suspensiei și poate transforma complet mașina. Setările acestei suspensii variază de la confort până la sport, iar fiecare dintre aceste programe pre setate de constructor fie "înmoaie" suspensia, fie o întăresc.
Deși există mai multe tipuri de amortizoare adaptive, toate folosesc aceleași principii de bază pentru a modifica comportamentul mașini. Cele mai întâlnite amortizoare adaptive sunt cele acționate de supape. În acest caz, amortizorul folosește o supapă controlată electronic pentru a gestiona fluxul fluidului care curge prin piston. Și în funcție de cantitatea de lichid se modifică comportamentul mașinii.
Un alt tip de amortizor adaptiv este cel în a cărui componență intră un lichid cu particule mici de fier. Deseori, sistemul se numește MagneRide, iar activarea acelor particule de fier are loc printr-o serie de bobine magnetice. În funcție de alinierea particulelor metalice se schimbă și comportamentul mașinii.
Cel mai bun timp de suspensie care poate schimba drastic comportamentul mașinii în funcție de dorințele celui de la volan este cea pneumatică. Dar acolo sunt costuri mult mai mari și o mecanică diferită despre care vă voi povesti într-un alt articol separat.
Ești curios să afli ce producători folosesc amortizoare adaptive? În ziua de astăzi, acest tip de amortizor este folosit de mai toți jucătorii mari din industrie: de la Audi la BMW, de la Mercedes-Benz la Volvo, sau de la Ford la Volkswagen. Totuși, există puține modele echipate standard cu acest sistem, de cele mai multe ori, amortizoarele adaptive fiind disponibile opțional.
Cât costă amortizoarele adaptive? Răspunsul nu-i atât de simplu, prețul variând de la un producător la altul. În cazul constructorilor de volum, un astfel de sistem poate să coste de la 600 de euro în sus, în timp ce la producătorii premium, prețurile pot să înceapă de la 1.500-2000 de euro.
Merită amortizoarele adaptive? În principiu, da. Pentru că reprezintă cea mai accesibilă soluție atunci când vine vorba de modificarea comportamentului mașinii printr-o simplă apăsare de buton.