Mașinile electrice sunt din ce în ce mai dese. Și n-o spun doar pe baza unor observații cât se poate de lucide din trafic, ci mai ales pe baza numărului în creștere a înmatriculărilor. Conform Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, în Români sunt deja înmatriculate peste 17.000 de mașini verzi.
Pentru a le putea recunoaște și mai ușor în trafic, autoritățile au introdus plăcuțe de înmatriculare ale căror cifre și litere sunt de culoare verde.
La finalul lunii iunie au intrat în vigoare dispozițiile art. 20 alin. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006 și Ordinul comun Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul transporturilor și Infrastructurii nr. 676/44/443/2022. Nu-ți bate capul cu toată această denumire. Tot ce trebuie să reții este că ea are ca scop acordarea acestor plăcuțe verzi.
Cum faci ca să obții plăcuțele de înmatriculare verzi? E destul de simplu.
În primul rând sunt două cazuri: cel în care mașina se află la prima înmatriculare și cel în care proprietarul dorește înlocuirea numerelor vechi (cele cu scris negru) cu aceleași numere dar cu scris verde.
Atribuirea plăcuțelor cu numere de înmatriculare scrise cu verde la prima înmatriculare se face doar la solicitarea proprietarului și în baza dovezii de achitare a contravalorii acestora (85 de lei întrucât sunt considerate plăcuțe cu numere preferențiale).
În cazul în care proprietarul are mașina deja înmatriculată și dorește doar schimbarea numărului cu scris negru cu unul cu scris verde poate face o simplă cerere.
În acest moment, încă nu a fost dezvoltată o componentă specială pentru schimbarea culorii numerelor, proprietarului i se recomandă să facă o programare online în secțiunea pentru trascriere/duplicat certificat de înmatriculare/autorizație provizorie.
În primul caz, cel de la prima înmatriculare, proprietarul are nevoie de următoarele documente: cartea de identitate, copia după asigurarea obligatorie, vechiul certificat de înmatriculare, plăcuțele cu numărul de înmatriculare, dovada achitării contravalorii altui certificat, actul de identitate și dovada plății contravalorii plăcuțelor de înmatriculare.
În al doilea caz, cel pentru același număr, dar cu alte culori, solicitantul are nevoie de cartea de identitate, plăcuțele de înmatriculare, actul de identitate și dovada plății contravalorii plăcuțelor de înmatriculare (20 de lei).
De asemenea, un alt lucru util pentru cei care nu vor să se mai deplaseze în municipiul de reședință de județ pentru înmatriculare o pot face și la sediile secundare ale serviciilor județene de înmatriculări.
Foto - Facebook MAI