Pentru a circula în legalitate pe toate drumurile din România, șoferii sunt obligați să achite o taxă de drum. Se numește rovinietă și dacă ai mașină sunt convins că ai plătit-o și tu. Unde e necesară rovinieta? Răspunsul legal e acesta: pentru circulația pe rețeaua de drumuri naționale, exclusiv cele aflate în intravilanul municipiilor, între indicatoarele de intrare/ ieșire în/ din acestea. Practic, dacă nu depășești limitele municipiului, poți circula și fără. Sau ca s-o spun altfel, trebuie să ai rovinietă atunci când te deplasezi pe drumurile din afara localităților, fie ele naționale, europene sau autostrăzi.
Acum că am lămurit treaba cu unde ai nevoie de rovinietă, e timpul să trecem la cei care nu sunt atât de atenți când vine vorba de lucrul acesta. Ca să nu mai cauți prin emailuri sau prin torpedoul mașinii după bonul care îți spune că ai achitat rovinieta, poți face o interogare online.
E simplu și sigur, mai ales că site-ul pe care o faci este chiar site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Pentru a verifica valabilitatea unei roviniete accesezi secțiunea Verificare Rovinietă de pe site-ul CNAIR. Pentru a primi un rezultat trebuie să introduci o serie de date. Mai precis, numărul mașinii pentru care vrei să verifici valabilitatea rovinietei și seria de șasiu (o găsești fie pe certificatul de înmatriculare, fie pe mașină în zona parbrizului).
După completare bifezi căsuța "Nu sunt robot", iar în câteva secunde site-ul va returna un răspuns. Dacă nu există o rovinietă valabilă vei știi asta, iar dacă există, site-ul îți spune și până la ce dată este aceasta valabilă. Ca să nu fugi la prima benzinărie să cumperi una nouă.
Simplu, nu?
Foto - captură foto CNAIR