Cum vinzi sau cumperi o mașină rulată?

Te-ai hotărât să cumperi o mașină rulată? Sau ai una nouă și nu mai ai nevoie de cea veche și vrei să o vinzi? Ți-am pregătit un scurt abecedar despre procedura de vânzare/cumpărare a unei mașini rulate în România.

Partea bună este că lucrurile nu sunt complicate deloc. În primul rând, semnează un contract de vânzare-cumpărare. Fie descarci un model online - se găsesc o mulțime -, fie mergi la o firmă care se ocupă cu așa ceva.

După completarea contractului - neapărat în format digital sau la mașină de scris - se fac patru copii. Toate se semnează atât de vânzător, cât și de cumpărător.

Dacă vinzi mașina, atunci trebuie să ai toate taxele și impozitele achitate, inclusiv cel auto. Cu o copie a contractului mergi la Direcția de taxe și impozite de unde vei primi un certificat fiscal care atestă că nu există datorii.

După aceea, vânzătorul va preda cumpărătorului 3 exemplare coipe certificate și orginalul. De asemenea, vânzătorul va preda și certificatul de înmatriculare al mașinii pe spatele căruia - există o rubrică specială - va scrie Înstrăinat către CUMPĂRĂTOR, la data de ZZ.LL.AAAA. După aceea, cumpărătorul va avea la dispoziție 90 de zile să înmatriculeze mașina.

Acum e rândul cumpărătorului să meargă la Direcția de Taxe și Impozite și să înregistreze fiscal mașina pe numele său.

Cu toate documentele (certificat de înmatriculare, carte de identitate, contract de vânzare-cumpărare și declarația fiscală) se merge la Direcția Circulație a Poliției unde se depun actele necesare înmatriculării. Dacă nu vrei să aștepți pe la cozi mari, nu uita că poți face o programare online pentru depunerea acestor acte.

Tot acolo se va achita și costul numărului de înmatriculare. Costă 40 de lei pentru un număr aleatoriu sau 85 de lei pentru un număr preferențial. Dacă ai în cap o combinație de cifre și litere pentru numărul de înmatriculare nu uita s-o verifici înainte online. Am scris deja despre asta, deci poți să cauți prin articolele mai vechi.

Foto - pixabay