Știm cu toții că șofatul pe timp de iarnă e puțin mai dificil. Și asta din cauza condițiilor părții carosabile. Pe scurt, de cele mai multe ori, suprafața pe care rulezi se poate schimba de foarte multe ori pe un drum de câteva zeci de kilometri: de la uscat la ud sau acoperit cu gheață și zăpadă.
Așa că atunci când pleci la drum lung pe timp de iarnă, e bine să ții cont de câteva lucruri. De aceea, iată câteva sfaturi pe care să le ai în vedere atunci când conduci.
În primul și primul rând, în momentul în care carosabilul este acoperit cu zăpadă sau gheață, încearcă pe cât posibil să nu bruschezi comenzile mașinii. Și prin comenzi mă refer la direcție, frână și accelerație. Pentru că astfel vei destabiliza mașina și îți va fi mult mai greu să o controlezi în cazul în care traiectoria nu va mai fi cea corectă.
În al doilea rând, menține o distanță cât mai mare față de cei aflați în față. Pentru că frânarea pe ud sau pe alte suprafețe mai puțin aderente va avea loc pe distanțe mai mari. Iar dacă tu menții aceeași distanță față de mașina din față ca pe timp de vară, ai șanse mari să fii implicat într-un accident.
De asemenea, nu uita să verifici o serie de lucruri importante pe care să le verifici înainte să pleci la drum: lumini, ștergătoare, sistemul de climatizate, lichidul de parbriz și presiunea în anvelope. Pe acestea le poți verifica cu ușurință. În afara lor, la service, mergi și fă un control al lichidului de răcire, al bateriei și, bineînțeles al sistemului de frânare.
Atunci când pleci la un drum lung pe timp de iarnă, verifică starea vremii. E atât de simplu în ziua de astăzi, pentru că o poți face printr-o aplicație mobilă. Și spun că e bine să faci asta pentru că astfel nu vei fi luat prin suprindere de diverse schimbări meteo. Mai mult decât atât, dacă știi că unul dintre drumurile pe care le vei urma este acoperit cu zăpadă, încearcă să iei în calcul un alt traseu. Mai bine zis, planifică-ți traseul înainte să pleci de acasă. De asemenea, nu uita de combustibil. Pe timp de iarnă, încearcă să ai mereu rezervorul plin. Pentru că dacă drumul se blochează, să ai suficient combustibil să ții mașina pornită și să ai căldură.
Peste toate astea, poți să pui în portbagaj câteva lucruri care să te ajute în caz de evenimente mai puțin plăcute. Pune o pătură, câteva sticle cu apă, o lanternă, lanțuri sau materiale antiderapante, o lopățică și chiar și câteva conserve. Pentru că dacă te prinde viscolul și drumul se blochează, e posibil să stai multe ore până ce autoritățile intervin.